Hybridmødet smuldrer - 3 råd der redder dig

online facilitering
Læs med og få tre råd, der får dit hybridmøde til at lykkes

Af: Kenneth Agerholm, partner i FLOK

Kender du det?
Mødet skal i gang. Deltagerne drypper ind på skærmen. Fire deltagere sidder fysisk sammen i København. Et kamera indfanger hele rummet, inkl. mødelederen. Tre deltagere er med online fra Aarhus, men to af dem deler én computer. En afdelingsleder er til konference i Bruxelles, og sidder på sit hotelværelse med en skidt forbindelse. Vedkommende slukker for billedet, og deltager bare med lyd.

Deltagerne på skærm eller kun med lyd oplever sig ofte marginaliserede og som andenrangs mødedeltagere, og de der er fysisk sammen, oplever at de ER mødet, med nogle halv-passive folk på Teams på sidelinjen. Selv når der er en seriøs mødeleder i hybridmøder, sker det ofte, at det ikke lykkes at skabe et engagerende og produktivt møde for alle.

Det hybride møde, hvor nogle er fysisk sammen og andre er online, er den sværeste mødetype at facilitere. Bl.a. fordi der er så mange mutationer. For de fleste af os, er det jo lettere at forholde sig til dem, man lige har rakt kaffen i mødelokalet og hyggesnakket lidt med. Problemet er, at ikke alle oplever sig helt med i mødet.

3 råd der får dit hybride møde til at lykkes

 

1.   Lad være

Lad være med at holde hybridmøder. Hybridmøder er en blandingsform, hvor mennesker eller ideer kun med besvær blomstrer. Hybridmøder fungerer rimeligt godt til envejskommunikation, men mindre godt til processer med fokus på dialog og samarbejde, som de fleste møder trods alt har. Hybride møder kalder på særlige facilitatorkompetencer.

2.   Lad hele bundtet gå online

Lad alle gå online, også selvom nogle er på samme kontor. Så oplever alle det ligeværdigt, og det bliver mindre komplekst at facilitere. Alle er nu online, og det kender vi bedre end de besværlige hybride former.

3.   Skal I holde et hybridmøde, skal det faciliteres strammere end du tror

  • Facilitator skal aktivt involvere skærmdeltagerne oftere end man ellers ville. Det fornemmes kunstigt – og det er det også.
  • Kør evt. en fast talerunde.
  • Insistér på korte oplæg.
  • Sørg for at folk er forberedt inden
  • Hold kortere møder – måske kun 30 min.
  • Drop de innovative processer i hybridformaterne, og find andre mødetyper til udviklingsprocesser.
  • Lad en af skærmdeltagerne være facilitator
Læs også