FLOK BLOG #29

Løs konflikter og kriser med samtaletræning

Det at tale sammen kan trænes, så I bliver gode til at stille spørgsmål, undgå at ‘tale på hinanden’ og til at bruge samtalerne som en vej til bedre relationer og mere trivsel.

Læs mere

FLOK BLOG #28

The 19 most effective facilitator f#ck-ups

Denne artikel er på engelsk. // This article is in English.

Unravel facilitation f#ck-ups through a collection of memorable missteps. This article identifies 19 common pitfalls of facilitation.

Læs mere

FLOK BLOG #28

Tag samtalen op!

Man kan godt glemme den ærlige samtale, hvor man lytter til hinanden, prøver at sætte sig i hinandens sted, knytter bånd til hinanden og lærer af hinandens synspunkter. Læs med her, og få indsigt i hvorfor samtaler er en uundværlig ressource, og hvorfor det er vigtigt, at vi taler (mere) sammen.

LÆS MERE

FLOK BLOG #27

Kan man facilitere sig til en bedre jul?

Vi har facilitering i vores blod – og selvfølgelig kan man facilitere sig til en bedre jul. Her er FLOKs jule-faciliteringstips til dig. Lad dig inspirere, så din jul kan blive en bedre oplevelse for hele familien.

Læs mere

FLOK BLOG #26

Efterspørg feedback

For at kunne modtage feedback på en god måde, skal du selv efterspørge den. For det kan være ualmindeligt svært at tage imod feedback, der bliver “smidt i hovedet” på en. Læs mere om feedback i denne artikel af Signe Bonnén, der første gang blev bragt i Lederweb.

Læs mere

FLOK BLOG #25

Social fitness og knudrede spørgsmål

Her kan du få links til artikler om hvordan du kan styrke relationer på arbejdspladsen, du kan få 10 enkle råd, til hvad du gør når dit oplæg er færdigt, samt link til international podcast om SDT-behov.

Læs mere

FLOK Blog #24

Sammen om forandring

En pakke til arbejdsmiljøgrupperne på Amager- og Hvidovre Hospital skal støtte et godt arbejdsmiljø, når afdelinger skal flytte i nye bygninger. Men hvordan taler man om det gode arbejdsmiljø, når der af og til kun er ti minutter til rådighed? Læs hvordan vi gjorde her.

LÆS MERE

FLOK Blog #24

Generøsitet – et paradoks

Når du giver uden at forvente at få noget igen, så får du mere. Om generøsitet, toiletbørster og en helt særlig samtale i et tog. Læs hele historien om generøsitet her.

LÆS MERE

FLOK Blog #22

Sociale relationer holder os i live

En meta-analyse af over 140 undersøgelser peger på, at personer med stærkere sociale relationer har 50 % bedre odds for at overleve end personer med svagere sociale relationer. Læs med, og hør mere om hvorfor det er vigtigt at opretholde stærke relationer, og hvad du selv kan gøre for at styrke dine relationer.

LÆS MERE

FLOK Blog #21

Unge i Danmark, Letland, Estland og resten af EU får boost til kreativ tænkning

Vi er næsten færdig med et internationalt 2-årigt Erasmus+ projekt om “Tools for Creative Thinking for teenagers”. Læs om nogle af resultaterne og om den toolbox, der bliver tilgængelig for FLOK Blog-læsere, der er interesserede.

LÆS MERE

FLOK Blog #21

Boganbefaling: The Surprising Power of Liberating Structures

Læs anmeldelsen af The Surprising Power of Liberating Structures
– Simple Rules to Unleash a Culture of Innovation af Henri Lipmanowics og Keith McCandless. Bogen handler om faciliteringsstrukturer og -processer og gør brug af både ikoner og eksempler.

LÆS MERE

FLOK Blog #21

Kunsten at være en god vært i juletiden

Den gode facilitator og professionelle mødeleder tænker altid: Hvorfor holder vi dette møde? Hvad er formålet? Hvad ønsker vi at skabe på dette møde? Det samme kan vi gøre som gode værter i sociale sammenhænge som fx julearrangementer.

LÆS MERE

FLOK Blog #20

Boguddrag fra ‘Den faciliterende underviser’

Læs et uddrag fra Ib Ravns kommende bog. Uddraget handler om forskellen på at bede dine deltagere gøre noget og at føle og synes noget, og om hvordan du som underviser og facilitator kan bruge denne skelnen til at engagere dine deltagere.

LÆS MERE

FLOK Blog #19

Ib Ravn i Brinkmanns Briks

Ib Ravn har gæstet Brinkmanns Briks, hvor han fortæller om sine mange års erfaring med facilitering og mødeforskning. Her kan du også høre om Bastian Overgaard og hans spændende arbejde med stilhed på møder.

LÆS MERE

FLOK Blog #18

Processer i facilitering

Det kan virke banalt at skulle forklare eller instruere en proces til en gruppe, men selv øvede facilitatorer kommer ofte i problemer. At kunne gøre det rigtigt er en af de vigtigste facilitatorkompetencer. I denne artikel får du koden til, hvordan du altid kan lykkes med at forklare enhver proces eller øvelse til en gruppe.

LÆS MERE

FLOK Blog #18

Historiefortælling i samtaler

Vi mennesker kan godt lide at føle os hørt og forstået – især uden at skulle sige direkte, hvad vi mener, og hvad vi vil have at en anden skal gøre. Historiefortællingen giver os mulighed for at kommunikere forskellige budskaber på indirekte måder.

LÆS MERE

FLOK Blog #17

Selvbestemmelsesteori og facilitering

De tre grundlæggende behov, autonomi, komptence og samhørighed, som er beskrevet i SDT’s behovspsykologi, kan lægge grundlaget for din facilitering. Læs her hvordan det hænger sammen.

LÆS MERE

FLOK Blog #16

Få gang i snakken efter et oplæg

“Er der nogen spørgsmål?” – Stiller du det spørgsmål efter et oplæg, så er det den næsten sikre vej til larmende og pinlig tavshed. Læs her, hvad du kan sige i stedet for at få godt gang i snakken.

LÆS MERE

FLOK Blog #15

Meningsskabende samtaler – få blik for det før usete

Individuelle samtaler kan åbne øjnene for det før usete. I denne artikel dykker vi ned i den meningsskabende samtale, og hvad den kan give dig. Vi ser på tre elementer, der på hver sin måde beskriver samtalens “magi”.

LÆS MERE

FLOK Blog #14

Kan man løse komplekse problemer online? Hvis ja, hvordan?

Læs hvordan online-redskaber som fx Miro hjalp med til at løse en kompleks problemstilling for et større trafikselskab. – Og ovenikøbet gjorde det mere effektivt end fysiske møder ville have kunnet.

LÆS MERE

FLOK Blog #13

Få kritikken frem, og undgå fatale fejl

Dyrk respekten, den gode samtale og nysgerrigheden efter andres standpunkt – det kan have store konsekvenser at have en hårde omgangsform for både trivsel, kreativitet og opgaveløsningen lider.

LÆS MERE

FLOK Blog #11

En konference – syv steder i landet

Vi afholder en konference syv steder i landet – samtidig! Det var den ambitiøse plan for HK Kommunals Arbejdsmiljøkonference 2021. Læs her, hvordan det gik.

LÆS MERE

FLOK Blog #11

Skab nærvær på onlinemødet

Lider du af Zoom-fatigue? Her kan du finde gode råd til, hvordan du kan styrke nærværet på dine onlinemøder.

 

LÆS MERE

FLOK Blog #10

3 råd til hybridmødet

Det hybride møde, hvor nogle er fysisk sammen og andre er online, er den sværeste mødetype at facilitere. For de fleste er det lettere at forholde sig til dem, man lige har rakt kaffen i mødelokalet og hyggesnakket lidt med. Problemet er, at ikke alle oplever sig helt med i mødet, når de sidder et andet sted og ikke har været med i hyggesnakken.

LÆS MERE

FLOK Blog #9

En fysisk konference blev virtuel

Fra 250 deltagere til 800 tilmeldte. Det var én af konsekvenserne af at omlægge en konference om arbejdsmiljø til det virtuelle format. Læs casen her og få gode råd til din næste virtuelle konference.

LÆS MERE

FLOK Blog #9

Levende onlinemøder

I onlineformatet skal alt være tydeligere. Budskabet skal være klarere og powerpointslides skal stå tydeligere for deltagerne. Få fem enkle råd til at gøre dine onlinemøder mere levende.

LÆS MERE

FLOK Blog #8

Facilitering kan styrke deltagernes motivation. Læs her hvordan

Mennesket har tre fundamentale behov, som du kan støtte i din facilitering. Læs her om sammenhængen mellem facilitering og motivation.

LÆS MERE

FLOK Blog #7

Lær hvordan virtuelle samtaler kan gøre hjemmearbejde mindre ensomt

Få du en række konkrete og enkle råd til, hvordan du kan gøre de virtuelle samtaler bedre på arbejdet

LÆS MERE

FLOK Blog #7

Sådan taler du om krænkelser på arbejdspladsen

Som leder skal du tale om det, som sker – og er sket – på en respektfuld og undersøgende måde. Få  værktøjer til at tage den svære dialog om krænkelser.

LÆS HELE ARTIKLEN

FLOK Blog #6
Videndeling skal faciliteres for ikke at blive snik-snak

Videndeling er ikke bare snik-snak – det skal faciliteres. Få Ib Ravns fem bedste metoder til effektiv og værdigivende videndeling.

LÆS MERE

FLOK Blog #5
Bliv god til at diskutere for at lære – ikke for at vinde

Vil du vinde dine diskussioner – eller vil du have venner? Lær hvordan du undgår at ødelægge dine relationer i din iver efter at vinde diskussioner.

LÆS MERE

FLOK Blog #5
10 gode råd til at skabe stærke ledernetværk

Læs netværksekspert Nanna Munk’s 10 bedste råd til, hvordan du skaber et stærkt ledernetværk.

LÆS MERE

FLOK Blog #4
Et spændende virtuelt strategimøde?

Tiden kalder på virtuelle møder, der engagerer og involverer deltagerne. Men kan man overhovedet det – når det i forvejen er svært at lave engagerende møder ansigt til ansigt?

LÆS MERE

FLOK Blog #4
Gør dit arrangement corona-sikkert

Når du gør dit arrangement corona-sikkert, kan du samtidig gøre det mere spændende, relevant og engagerende for deltagerne. Læs hvordan her.

LÆS MERE

FLOK Blog #3
Naviger i kaos

Når kaos råder, må du for en stund opgive at lægge planer og bare “gøre et eller andet”. Derfor lærer du meget nyt, imens krisen raser.

LÆS MERE

Meningsfulde møder

Efter corona er det slut med at sidde lårene af 200 kolleger til et fællesmøde – og det er en god ting! Læs hvorfor i Ib Ravns artikel her.

LÆS MERE

Håndter brok på mødet

Hvad gør du, når du står overfor et rigtigt brokkehovede? Få den hemmelige kode til at håndtere brok og lær at finde guld i skraldebunken.

LÆS MERE

Skrivekursus lærte mig at skrive en fagbog

Så længe bogen er på idéstadiet er det rigtig sjovt. Men en dag skal røv til sæde og bogen skal skrives. Fem fifs til dig, der vil skrive.

LÆS MERE

Præsentationsteknik – lys op i lokalet

Hvem skal lyse op i lokalet – dig eller din powerpoint? Gode råd til dig, der vil lave en præsentation med gennemslagskraft.

LÆS MERE

Fem faldgruber ved feedback

En god feedbackkultur har mange fordele. Hvis I undgår de værste faldgruber er potentialet for læring og udvikling stort.

LÆS MERE

Dit køn styrer hvilken evaluering du får!

Konsulenter, undervisere, ledere bliver evalueret på deres kvalifikationer og præstationer. Næ… de bliver i høj grad evalueret på deres køn.

LÆS MERE

Adfærdspsykologi – deler du med andre?

Økonomer betegner det som irrationelt at dele – samtidigt med at de fleste opfatter det at dele, som moralsk rigtigt. Hvem  har ret?

LÆS MERE

Ledergrupper er alt for ens og alt for enige

Konflikter og forskellighed. Det skal der til, for at en gruppe kan træffe de bedste beslutninger. Enighed gør os nemlig dummere, end vi faktisk er.

LÆS MERE

FLOK Blog #24

Sammen om forandring

En pakke til arbejdsmiljøgrupperne på Amager- og Hvidovre Hospital skal støtte et godt arbejdsmiljø, når afdelinger skal flytte i nye bygninger. Men hvordan taler man om det gode arbejdsmiljø, når der af og til kun er ti minutter til rådighed? Læs hvordan vi gjorde her.

LÆS MERE

FLOK Blog #24

Generøsitet – et paradoks

Når du giver uden at forvente at få noget igen, så får du mere. Om generøsitet, toiletbørster og en helt særlig samtale i et tog. Læs hele historien om generøsitet her.

LÆS MERE

FLOK BLOG #25

Social fitness og knudrede spørgsmål

Her kan du få links til artikler om hvordan du kan styrke relationer på arbejdspladsen, du kan få 10 enkle råd, til hvad du gør når dit oplæg er færdigt, samt link til international podcast om SDT-behov.

Læs mere

FLOK Blog #22

Sociale relationer holder os i live

En meta-analyse af over 140 undersøgelser peger på, at personer med stærkere sociale relationer har 50 % bedre odds for at overleve end personer med svagere sociale relationer. Læs med, og hør mere om hvorfor det er vigtigt at opretholde stærke relationer, og hvad du selv kan gøre for at styrke dine relationer.

LÆS MERE

FLOK Blog #21

Unge i Danmark, Letland, Estland og resten af EU får boost til kreativ tænkning

Vi er næsten færdig med et internationalt 2-årigt Erasmus+ projekt om “Tools for Creative Thinking for teenagers”. Læs om nogle af resultaterne og om den toolbox, der bliver tilgængelig for FLOK Blog-læsere, der er interesserede.

LÆS MERE

FLOK Blog #21

Boganbefaling: The Surprising Power of Liberating Structures

Læs anmeldelsen af The Surprising Power of Liberating Structures
– Simple Rules to Unleash a Culture of Innovation af Henri Lipmanowics og Keith McCandless. Bogen handler om faciliteringsstrukturer og -processer og gør brug af både ikoner og eksempler.

LÆS MERE

FLOK Blog #21

Kunsten at være en god vært i juletiden

Den gode facilitator og professionelle mødeleder tænker altid: Hvorfor holder vi dette møde? Hvad er formålet? Hvad ønsker vi at skabe på dette møde? Det samme kan vi gøre som gode værter i sociale sammenhænge som fx julearrangementer.

LÆS MERE

FLOK Blog #20

Boguddrag fra ‘Den faciliterende underviser’

Læs et uddrag fra Ib Ravns kommende bog. Uddraget handler om forskellen på at bede dine deltagere gøre noget og at føle og synes noget, og om hvordan du som underviser og facilitator kan bruge denne skelnen til at engagere dine deltagere.

LÆS MERE

FLOK Blog #19

Ib Ravn i Brinkmanns Briks

Ib Ravn har gæstet Brinkmanns Briks, hvor han fortæller om sine mange års erfaring med facilitering og mødeforskning. Her kan du også høre om Bastian Overgaard og hans spændende arbejde med stilhed på møder.

LÆS MERE

FLOK Blog #18

Processer i facilitering

Det kan virke banalt at skulle forklare eller instruere en proces til en gruppe, men selv øvede facilitatorer kommer ofte i problemer. At kunne gøre det rigtigt er en af de vigtigste facilitatorkompetencer. I denne artikel får du koden til, hvordan du altid kan lykkes med at forklare enhver proces eller øvelse til en gruppe.

LÆS MERE

FLOK Blog #18

Historiefortælling i samtaler

Vi mennesker kan godt lide at føle os hørt og forstået – især uden at skulle sige direkte, hvad vi mener, og hvad vi vil have at en anden skal gøre. Historiefortællingen giver os mulighed for at kommunikere forskellige budskaber på indirekte måder.

LÆS MERE

FLOK Blog #17

Selvbestemmelsesteori og facilitering

De tre grundlæggende behov, autonomi, komptence og samhørighed, som er beskrevet i SDT’s behovspsykologi, kan lægge grundlaget for din facilitering. Læs her hvordan det hænger sammen.

LÆS MERE

FLOK Blog #16

Få gang i snakken efter et oplæg

“Er der nogen spørgsmål?” – Stiller du det spørgsmål efter et oplæg, så er det den næsten sikre vej til larmende og pinlig tavshed. Læs her, hvad du kan sige i stedet for at få godt gang i snakken.

LÆS MERE

FLOK Blog #15

Meningsskabende samtaler – få blik for det før usete

Individuelle samtaler kan åbne øjnene for det før usete. I denne artikel dykker vi ned i den meningsskabende samtale, og hvad den kan give dig. Vi ser på tre elementer, der på hver sin måde beskriver samtalens “magi”.

LÆS MERE

FLOK Blog #14

Kan man løse komplekse problemer online? Hvis ja, hvordan?

Læs hvordan online-redskaber som fx Miro hjalp med til at løse en kompleks problemstilling for et større trafikselskab. – Og ovenikøbet gjorde det mere effektivt end fysiske møder ville have kunnet.

LÆS MERE

FLOK Blog #13

Få kritikken frem, og undgå fatale fejl

Dyrk respekten, den gode samtale og nysgerrigheden efter andres standpunkt – det kan have store konsekvenser at have en hårde omgangsform for både trivsel, kreativitet og opgaveløsningen lider.

LÆS MERE

FLOK Blog #11

En konference – syv steder i landet

Vi afholder en konference syv steder i landet – samtidig! Det var den ambitiøse plan for HK Kommunals Arbejdsmiljøkonference 2021. Læs her, hvordan det gik.

LÆS MERE

FLOK Blog #11

Skab nærvær på onlinemødet

Lider du af Zoom-fatigue? Her kan du finde gode råd til, hvordan du kan styrke nærværet på dine onlinemøder.

 

LÆS MERE

FLOK Blog #10

3 råd til hybridmødet

Det hybride møde, hvor nogle er fysisk sammen og andre er online, er den sværeste mødetype at facilitere. For de fleste er det lettere at forholde sig til dem, man lige har rakt kaffen i mødelokalet og hyggesnakket lidt med. Problemet er, at ikke alle oplever sig helt med i mødet, når de sidder et andet sted og ikke har været med i hyggesnakken.

LÆS MERE

FLOK Blog #9

En fysisk konference blev virtuel

Fra 250 deltagere til 800 tilmeldte. Det var én af konsekvenserne af at omlægge en konference om arbejdsmiljø til det virtuelle format. Læs casen her og få gode råd til din næste virtuelle konference.

LÆS MERE

FLOK Blog #9

Levende onlinemøder

I onlineformatet skal alt være tydeligere. Budskabet skal være klarere og powerpointslides skal stå tydeligere for deltagerne. Få fem enkle råd til at gøre dine onlinemøder mere levende.

LÆS MERE

FLOK Blog #8

Facilitering kan styrke deltagernes motivation. Læs her hvordan

Mennesket har tre fundamentale behov, som du kan støtte i din facilitering. Læs her om sammenhængen mellem facilitering og motivation.

LÆS MERE

FLOK Blog #7

Lær hvordan virtuelle samtaler kan gøre hjemmearbejde mindre ensomt

Få du en række konkrete og enkle råd til, hvordan du kan gøre de virtuelle samtaler bedre på arbejdet

LÆS MERE

FLOK Blog #7

Sådan taler du om krænkelser på arbejdspladsen

Som leder skal du tale om det, som sker – og er sket – på en respektfuld og undersøgende måde. Få  værktøjer til at tage den svære dialog om krænkelser.

LÆS HELE ARTIKLEN

FLOK Blog #6
Videndeling skal faciliteres for ikke at blive snik-snak

Videndeling er ikke bare snik-snak – det skal faciliteres. Få Ib Ravns fem bedste metoder til effektiv og værdigivende videndeling.

LÆS MERE

FLOK Blog #5
Bliv god til at diskutere for at lære – ikke for at vinde

Vil du vinde dine diskussioner – eller vil du have venner? Lær hvordan du undgår at ødelægge dine relationer i din iver efter at vinde diskussioner.

LÆS MERE

FLOK Blog #5
10 gode råd til at skabe stærke ledernetværk

Læs netværksekspert Nanna Munk’s 10 bedste råd til, hvordan du skaber et stærkt ledernetværk.

LÆS MERE

FLOK Blog #4
Et spændende virtuelt strategimøde?

Tiden kalder på virtuelle møder, der engagerer og involverer deltagerne. Men kan man overhovedet det – når det i forvejen er svært at lave engagerende møder ansigt til ansigt?

LÆS MERE

FLOK Blog #4
Gør dit arrangement corona-sikkert

Når du gør dit arrangement corona-sikkert, kan du samtidig gøre det mere spændende, relevant og engagerende for deltagerne. Læs hvordan her.

LÆS MERE

FLOK Blog #3
Naviger i kaos

Når kaos råder, må du for en stund opgive at lægge planer og bare “gøre et eller andet”. Derfor lærer du meget nyt, imens krisen raser.

LÆS MERE

Meningsfulde møder

Efter corona er det slut med at sidde lårene af 200 kolleger til et fællesmøde – og det er en god ting! Læs hvorfor i Ib Ravns artikel her.

LÆS MERE

Håndter brok på mødet

Hvad gør du, når du står overfor et rigtigt brokkehovede? Få den hemmelige kode til at håndtere brok og lær at finde guld i skraldebunken.

LÆS MERE

Skrivekursus lærte mig at skrive en fagbog

Så længe bogen er på idéstadiet er det rigtig sjovt. Men en dag skal røv til sæde og bogen skal skrives. Fem fifs til dig, der vil skrive.

LÆS MERE

Præsentationsteknik – lys op i lokalet

Hvem skal lyse op i lokalet – dig eller din powerpoint? Gode råd til dig, der vil lave en præsentation med gennemslagskraft.

LÆS MERE

Fem faldgruber ved feedback

En god feedbackkultur har mange fordele. Hvis I undgår de værste faldgruber er potentialet for læring og udvikling stort.

LÆS MERE

Dit køn styrer hvilken evaluering du får!

Konsulenter, undervisere, ledere bliver evalueret på deres kvalifikationer og præstationer. Næ… de bliver i høj grad evalueret på deres køn.

LÆS MERE

Adfærdspsykologi – deler du med andre?

Økonomer betegner det som irrationelt at dele – samtidigt med at de fleste opfatter det at dele, som moralsk rigtigt. Hvem  har ret?

LÆS MERE

Ledergrupper er alt for ens og alt for enige

Konflikter og forskellighed. Det skal der til, for at en gruppe kan træffe de bedste beslutninger. Enighed gør os nemlig dummere, end vi faktisk er.

LÆS MERE

Inspiration - flere artikler

MOTIVERENDE OG TYDELIG LEDELSE

– I lyset af selvbestemmelsesteorien. Det er velkendt, at de sidste …

Faciliteret pseudoinvolvering

– Mange ledere har fundet ud af, at når de samler 20 eller 100 medarbejdere …

Vidensdeling kan faciliteres

– I de seneste 10-15 år er der blevet talt meget om videndeling…

Teamkoordinator som facilitator

– I skolens mange team spiller teamkoordinator en central rolle

Meningsledelse

– ledelsesredskaber til at skabe mening i arbejdet med…

Faciliter vidensdeling på møder

– Alle taler om videndeling, men ingen gør noget …

Brug møder til vidensdeling

– På danske arbejdspladser bortødsler man …

Har du mod på et tillidsfuldtledelsesteam?

– Hvis du vil lykkes som leder, skal du have mindst to ben at gå på…

Bedre møder gennem facilitering

– At facilitere et møde er at sørge for, at det bliver gennemført ordentligt…