Hvordan faciliterer jeg mig til en bedre jul?

Fra alle os i FLOK – til alle jer

Vi har facilitering i vores blod – og selvfølgelig kan man facilitere sig til en bedre jul. Her er FLOKs jule-faciliteringstips til dig. Lad dig inspirere, så din jul kan blive en bedre oplevelse for hele familien. Men vi vil på forhånd advare mod at svinge faciliterings-taktstokken for hårdt – det er nok ikke alle i familien, der kan lide at BLIVE faciliteret, og som altid når det gælder facilitering, så er det mest vellykket, når det ikke bliver bemærket.

Hvad er de bedste situationer på juleaften?

Hvilken slags jul ønsker du? Har du nogle bestemte ønsker til årets jul? Noget som du er træt af og gerne vil lave om? For mange er traditionerne omkring julen utrolig vigtige og alt skal helst være, som det plejer. Men måske kan det alligevel være godt at stoppe op og tænke efter: Hvad er de bedste tidspunkter eller situationer juleaften? Hvad sker der netop på de tidspunkter eller i de situationer, som gør dem til noget særligt? Hvilke situationer kan du ikke lide, eller synes du er mindre vellykkede? Ved du, om de andre gæster har det på samme måde som dig, eller har de helt andre oplevelser?

Hvilken drøm har du til julen?

Manges drøm er at mærke fællesskabet og nærværet ved at være sammen. Fællesskabet og nærværet kan vise sig på mange måder: Vi sidder sammen om bordet, synger julesange, går rundt om juletræet, tænder bål i haven, laver julequiz eller går i kirke. Eller det kan være, vi er fælles om en juleleg – med eller uden pakker.

At tænke på drømmen om den gode jul er en anden måde at tænke ’formål’ på. Det kan være en god ide på forhånd at tænke over, hvad der skal til for at de kvaliteter, du drømmer om, får gode vilkår i løbet af aftenen. Her er flere faciliteringstips nyttige til din juleplanlægning:

  • Husk at variation er godt
    Sid ikke 8 timer på jeres flade og snak men lav små lege, kom udenfor, sæt gang i gode og anderledes samtaler med dialogspil eller lignende.
  • Tænk i målgruppen
    Er I kun voksne eller har I et mylder af små børn med? Det giver helt forskellige juleaftner og skal planlægges forskelligt. Lad ikke traditionen styre alt, men tænk over hvordan netop I, der er samlet, får den bedste aften for alle.
  • Skab ejerskab
    Den jul, man selv har været med at forme, er en god jul. Ejerskab handler om at være en aktiv medspiller og ikke et passivt publikum. Involver så mange som muligt i at planlægge og lave elementer til jeres aften. Lad mormor komme med to sange, hun husker fra sin barndom. Lad lille Sigurd stå for en leg, han kender fra børnehaven. Lad teenageren stå for sovsen – det kan han sagtens og alle vil selvfølgelig rose ham til skyerne for det bagefter.

Hvad taler vi om?

I FLOK er vi optaget af den gode samtale. Juleaften er det sjældent muligt med de lange dybe samtaler mellem to eller få mennesker, fordi der er så meget fælles på programmet. Men hvis du har det som os og gerne vil give gode betingelser for spændende og nærværende samtaler kan det være en god ide at tænke over disse to ting:

  • Fællessamtalen
    Hvilke emner kunne vi alle have lyst til at tale om og på hvilken måde? Nogle familier kan lide når bølgerne går højt, og så kan klima, krig eller køn være oplagte emner. I andre familier kan det meget hurtigt blive for meget. I stedet kan man tage en runde, hvor alle fx fortæller om en film, en bog, noget kunst eller sport, der har berørt jer eller som var særlig mindeværdig.
  • En-til-en-samtaler
    Overvej evt. hvad vil du vil kunne tale med dine nevøer og niecer om? Hvad har mon fyldt i deres liv siden sidst I sås? Hvad har været særlig vigtigt for dine søskende, forældre osv.? Ved at have tænkt over det på forhånd, øger du sandsynligheden for, at de små hurtige samtaler viser jeres samhørighed, og på den måde viser du, at du husker på dem og er interesseret i deres liv. Alle kan godt lide at føle sig set.

Men samtalen kan også være i mere arrangerede former, der er rigtig gode til at skabe fællesskab. Her er et par ideer til at skabe fælles fokus gennem en mere arrangeret aktivitet i julen:

  • Samtalespil
    Giv et samtalespil i mandelgave. Det lægger op til, at I kan bruge det senere på aftenen, hvor samtalerne kan blive så meget mere interessante og vedkommende for flere ved at trække et kort på skift og fortælle en lille historie. Det sikrer også, at det ikke kun er onkel-morfar, der fortæller lange anekdoter, fordi det giver alle mulighed for at komme til orde.
  • Quiz
    Lav en quiz – eller download en fra nettet. Find spørgsmål som går i forskellige retninger, så det ikke kun er nogle få, som kan svare. En anden mulighed er, at man kan dele familien op i mindre hold. Det kan være emner som kun familien kan svare på eller mere generelle emner. Bemærk at quiz kan være forbandet, hvis det er meget konkurrencepræget familie, så tænk over, om I skal lave det til en fælles mission at svare på så mange rigtige som muligt – ikke mod – men med (!) hinanden. Måske med en fælles for-sjov-præmie, hvis I fx kommer over 20 rigtige.
  • Fælles grin med leg
    Arranger en fælles leg – med grine-garanti – så I ikke bare sidder og æder og drikker i timevis. ”Gæt og grimasser” eller legen ”Magretheskål” er kan være super sjove – også når man kun er voksne.

Inspiration til Magretheskål her.
Inspiration til Gæt og grimasser her.
Inspiration til andre gode lege her.

Gaverne fylder

I mange familier er gave-situationen en udfordring, fordi de kan fylde for meget, stresse børnene, og skabe jalousi mellem søskende og fætter-kusiner. Flere af os i FLOK har prøvet forskellige gavesystemer af for at minimere tiden, jalousien og belastningen på vores klode.

Her er forslag til hvordan gaverne kan fylde mindre:

  • Gavesystem
    Alle får og giver kun en gave. I år ved alle hvem de skal give en gave, og hvem de får en gave fra. Det kan være en ide at fastsætte et beløb, så alles økonomier kan følger med og alle oplever de får en gave med omtanke. Andre muligheder er kun at hjemmelavede gaver eller kun at måtte købe genbrug.
  • Afhjælp spændingen
    Små børn med til jul? De fleste er allerede kommet på den idé at give de små børn en gave eller to inden maden, som kan gøre ventetiden lettere. Men det kan også være en rigtig god ide at finde på en lille leg, som børn og voksne kan lege sammen.  Gamle lege som ”Lille hund, der er nogen der har taget dit kødben” eller sanglegen ”Bro bro brille” er fx sjov for legebørn i alle aldre. Og de små eeeeelsker bare, når de voksne gider lege.
  • Juleteater
    En lille anekdote fra Nannas barndom kan måske inspirere: Da jeg var barn, hjalp min skønne moster Helle os børn med at lave et lille teaterstykke over årets julekalender. Vi brugte en-to-tre timer i den lange ventetid på juleaftensdag på at finde på en handling og øve os. Og så optrådte vi for hele familien, når gaverne var pakket ud. Formiddagens lange ventetid omdannet til noget sjovt og kreativt, og vi børn elskede at få de voksnes opmærksomhed, når vi skulle optræde for dem. Det var næsten mere spændende end at åbne gaver.

Vi ønsker jer alle en glædelig jul. På gensyn i 2024. Det år hvor FLOK fylder 5 år – og det skal fejres, så glæd jer!